keskiviikko 27. elokuuta 2014

Ruokamyrkytyksen aiheita

Maanantai 19.11.2012 klo 14.54
Ruokamyrkytyksen voi saada ravintolassa aivan muualta kuin luulisi.
Ravintoloiden laseista ja sirottimista löytyi paljon bakteereita.
Ravintoloiden laseista ja sirottimista löytyi paljon bakteereita. (COLOURBOX)
Yhdysvaltalaisen ABC News -kanavan kuluttajatoimittaja Elisabeth Leamy tutki salaa, millaisia bakteereja löytyi kymmenestä eri ravintolassa. Leamy otti bakteerinäytteitä kolmessa eri Yhdysvaltain osavaltiossa. Näytteet hän keräsi tavaroista, joihin ihmiset usein ravintolassa koskevat.
Näytteet testattiin New Yorkin yliopistossa.
Tulosten perusteella ravintolan likaisin paikka ei ole vessa vaan bakteereja saa käsiinsä paljon helpommin esimerkiksi tuoleista ja ruokalistasta.
Testin pahimmat bakteeripesäkkeet:
1. Tuolit
Leamyn testaamista tuoleista 70 prosentissa oli bakteereja. Tuoleista löytyi kaikkiaan 17 erilaista bakteeria - mukaan lukien E. kolibakteeri, joka voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen ja suolistotulehduksen. Kaikki asiakkaat istuvat tuoleilla eivätkä ravintolat ajattele, että niitä tarvitsisi puhdistaa. Tuolien bakteerit voi välttää menemällä pesemään kätensä juuri ennen syömisen aloittamista.
2. Ruokalistat
Ruokalistoista löytyi sekä ruokamyrkytyksiä että nielutulehduksia aiheuttavia bakteereja.
3. Sitruunaviipaleet
Puolessa testatuista sitruunanviipaleista oli ihmisen eritteistä peräisin olevia bakteereja. Ulostebakteerit päätyvät sitruunoihin ravintolatyöntekijöiden käsistä, jotka latovat sitruunoita lautasille ilman käsineitä tai käsien pesua vessassa käynnin jälkeen.
4. Suola- ja pippurisirottimet
Puolet Leamyn ottamista näytteistä olivat saastuneita. Sirottimia käytetään usein, mutta niitä puhdistetaan harvemmin.
5. Pöydät
Pöytiä kyllä putsataan, mutta silti niissä on bakteereja. Leamy sai käsiinsä valokuvia, joissa voi nähdä vanhempien vaihtavan vauvan vaippaa pöydällä ja opettavan lasta potalle ravintolassa. Ei siis ihme, jos pöydätkään eivät välty ulostebakteereilta.
6. Lasien reunat
Leamyn kuvausryhmän piilokamerat paljastivat, kuinka tarjoilijat nostivat juomalasit käsiinsä lasin reunoihin koskien. Lasin reunasta bakteereille aukeaa suora reitti kehoomme. Leamyn ottamista testinäytteistä löytyi useita bakteereja, joista yksi bakteeri linkittyi tuberkuloosiin.
7. Vessan ovinupit
8. Vessan hanat
Bakteerien kanssa helposti kosketuksiin joutuvan vessan hanat ja ovinupit eivät yllättäen olleet ravintolan saastuneimpia paikkoja, koska niitä pudistetaan.
9. Ketsuppipullot
Ketsuppipulloista ei tehty mitään dramaattisia löytöjä.
10. Salaattiottimet
Salaattiottimet eivät olleet kovin saastaisia. Ehkä amerikkalaiset eivät syö tarpeeksi salaattia?
Lähde: ABC News

IL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti