sunnuntai 24. elokuuta 2014

Joulu ennen ja nyt

Olen miettinyt ja pohtinut juttua, miksi nykyinen joulunaika on niin pitkä. Ennen alkoi joulu vasta aattona. Silloin kuusi tuotiin sisälle ja aloitettiin koristelut. Sitä ennen oli leivottu jouluun kuuluvat pullat, joulutortut ja piparkakut ja siivottu vähän perusteellisemmin. Kuuseen laitettiin aidot kynttilät, joita ei monikaan polttanut ollenkaan. Joulupukki toi hyvin vähän lahjoja ja kaikki oli todella tarpeellista. Muistan saaneeni kerraston ja siitä sain hyvän mielen. Radiosta kuului joululauluja aatosta loppiaiseen asti ja siinä oli ihan tarpeeksi. Mutta nykyään on toisin.
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kauppojen joulutarjonta ja mainonta alkaa joka vuosi yhä aikaisemmin. Ja joululaulut soivat. Lahjoja pitää ostaa ja taas ostaa. Mikään ei riitä. Jouluruokaa, joulukaramelleja, joulumusiikkia, jouluvaloja, kiirettä ja tohinaa on kaikkialla. Mitähän se Jeesus lapsi on mieltä tästä kaikesta?

Kaupat ovat pullollaan erilaisia tavaroita. Joulumusiikkia levytetään kokoajan lisää. Ei riitä hupsis tupsis pimpeli  pompeli, jota ennen soitettiin. Jouluaattona päät ovat täynnä kaikkea, joten rauhallista joulua toivotus on ihan paikallaan. Lapsena en ymmärtänyt rauhallisen joulun toivotusta, mutta nyt on ihan toisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti